هموطنان عزیز، سلام. به مجله خدمات طب سنتی ایرانی پارسانا خوش آمدید. میدانم که اسهال میتواند وضعیتی آزاردهنده باشد. اما نگران نباشید، راههایی برای کنترل و درمان آن در خانه وجود دارد که در این لحظات به کمکتان میآیند.
اسهال به دفع مدفوع آبکی و شل گفته میشود. این مشکل معمولا کمتر از دو هفته طول میکشد، اما گاهی اوقات هم ممکن است طولانیتر شود. جای نگرانی نیست، چرا که راهحلهایی برای تسکین علائم و بهبودی سریعتر وجود دارد.
5 راه درمان فوری اسهال در خانه
مهمترین نکتهای که میخواهم روی آن تاکید کنم، جبران مایعات از دسترفته است. اسهال باعث کمآبی بدن میشود و املاح مهمی مثل سدیم و کلرید را هم از بدنتان خارج میکند. پس برای بهبودی، حتما مایعات کافی بنوشید. کمآبی خصوصا برای کودکان و سالمندان خطرناک است، بنابراین نوشیدن آب در زمان اسهال برای آنها بسیار حیاتی است.
1- آبرسانی به بدن
بهترین نوشیدنی برای شروع، آب است. پزشکان همچنین مصرف آبمیوههای رقیقشده، محلولهای خوراکی اورهیدراتاسیون بدون نسخه و یا نوشیدنیهای ورزشی را نیز توصیه میکنند. اما به خاطر داشته باشید که از نوشیدن هر چیزی که باعث تحریک بیشتر دستگاه گوارش میشود، خودداری کنید. این موارد عبارتند از:
- نوشیدنیهای کافئیندار
- الکل
- نوشابههای گازدار
- نوشیدنیهای خیلی داغ
2- چه غذایی برای اسهال خوبه؟
حالا در مورد رژیم غذایی صحبت کنیم. در زمان بهبودی از اسهال، بهتر است به جای وعدههای غذایی حجیم، چند وعده غذای سبک میل کنید. بنیاد بینالمللی اختلالات گوارشی (IFFGD) غذاهای زیر را برای این دوران توصیه میکند:
- غذاها یا نوشیدنیهای سرشار از سدیم و پتاسیم مانند آبگوشت، موز و سیبزمینی آبپز
- غذاهای کمفیبر مانند ماست، گوشت بدون چربی
البته واکنش بدن افراد به غذاها در زمان اسهال میتواند متفاوت باشد. مثلا افرادی که به لاکتوز حساسیت دارند، بهتر است ماست مصرف نکنند. برخی افراد هم ممکن است با رژیم مایعات در 24 ساعت اولیهی اسهال احساس بهتری داشته باشند. این رژیم میتواند شامل آبگوشتهای شور، سوپهای ساده و نوشیدنیها باشد.
————————————–
اگر اسهال شدید باید این مطلب را بخوانید :
10 روش درمان گرمازدگی با طب سنتی: تابستان 1403: فوری
3- رژیم BRAT برای درمان اسهال
یکی دیگر از رژیمهای غذایی مناسب برای اسهال، رژیم BRAT است. این رژیم شامل موارد زیر میشود:
- موز
- برنج
- سس سیب
- نان تست
این رژیم غذایی ترکیبی از غذاهای ملایم، کمفیبر و حاوی نشاسته است که میتواند به سفتتر شدن مدفوع کمک کند. همچنین حاوی مواد مغذی مفیدی مانند پتاسیم و پکتین است.
نکتهی مهم این است که رژیم BRAT بسیار محدودکننده است و نمیتواند به صورت بلندمدت، تغذیهی متعادلی را برای شما فراهم کند. پس این رژیم را تنها تا زمانی که احساس بهبودی میکنید، دنبال کنید.
امیدوارم این راهنماییها برای شما مفید باشد. اگر علائم اسهال بعد از چند روز برطرف نشد، تب بالا کردید یا دچار درد شدید شکم شدید، حتما به پزشک مراجعه کنید. با رعایت این نکات و در صورت نیاز، مراجعه به پزشک، به زودی سلامتی خود را به دست خواهید آورد. منبع
برای شما :
به درخواست شما کانال تلگرام پارسانا ساخته شد و از این به بعد اطلاعات کوتاه و مفید ماساژدرمانی و طب سنتی و البته تخفیفات ویژه، تنها در کانال قرار خواهد گرفت؛ فعلا ورود به کانال برای عموم فراهم می باشد ولی بزودی تنها اعضای باشگاه پارسانا توانایی عضو شدن خواهند داشت
ورود به کانال تلگرام کلینیک پارسانا https://t.me/parsana_clinic
4- چه غذاهایی برای اسهال بده
فراموش نکنیم که برخی مواد غذایی میتوانند دستگاه گوارش را تحریک کرده و وضعیت را وخیمتر کنند. پس بهتر است در دوران اسهال از مصرف آنها خودداری کنیم. بنیاد بینالمللی اختلالات گوارشی (IFFGD) توصیه میکند:
- غذاهای پرچرب: مثل سرخکردنیها، چیپس و شیرینیجات
- غذاهای حاوی شیرینکنندههای مصنوعی
- غذاهای با سطوح بالای فروکتوز
- گوشتهای چرب: مانند بیکن
- غذاهای با فیبر بالا: مثل حبوبات و سبزیجات خانوادهی کلم
همچنین، افرادی که به لاکتوز حساسیت دارند، بهتر است از مصرف لبنیات حاوی لاکتوز خودداری کنند، چون این میتواند اسهال را بدتر کند.
5- پروبیوتیک برای اسهال
خبر خوب این است که راهحلهای دیگری هم برای کمک به بهبودی وجود دارد. پروبیوتیکها میکروارگانیسمهایی هستند که به دستگاه گوارش شما یاری میرسانند. آنها با تقویت عملکرد روده، به مقابله با عفونت کمک میکنند.
تحقیقات اخیر نشان میدهد که مصرف پروبیوتیک به عنوان بخشی از درمان اسهال میتواند:
- تعداد دفعات دفع را کاهش دهد.
- شکل ظاهری مدفوع را سفتتر کند.
- علائم سندروم رودهی تحریکپذیر را بهبود بخشد.
البته فراموش نکنیم که برای تایید قطعی این نتایج، نیاز به مطالعات گستردهتر و باکیفیتتر است.
پروبیوتیکها به طور طبیعی در برخی از ماستها و دیگر غذاهای تخمیرشده وجود دارند. همچنین میتوانید مکملهای پروبیوتیک را از داروخانهها یا بهصورت آنلاین تهیه کنید. با این حال، به یاد داشته باشید که سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) بر همهی مکملهای پروبیوتیک نظارت ندارد. پس بهتر است قبل از مصرف این نوع مکملها، با پزشک خود مشورت کنید تا از انتخاب نوع ایمن و مناسب مطمئن شوید.
در موارد خاص، داروهای بدون نسخه هم میتوانند به کنترل اسهال کمک کنند اما توجه داشته باشید که مصرف خودسرانهی این داروها در همهی موارد مناسب نیست. افرادی که در مدفوع خود خون مشاهده میکنند یا تب دارند، نباید از داروهای بدون نسخه استفاده کنند و حتما باید با پزشک مشورت نمایند.
چه زمانی برای اسهال باید به دکتر مراجعه کنیم؟
در اکثر موارد علائم اسهال طی 5 تا 7 روز برطرف میشوند. با این حال، اسهال علل مختلفی دارد که پزشک میتواند در تشخیص و درمان آن به شما کمک کند. اگر اسهال شما بیش از چند روز طول کشید یا به درمانهای خانگی پاسخ نداد، حتما به پزشک مراجعه کنید.
همچنین در صورت مشاهدهی موارد زیر با پزشک خود مشورت نمایید:
- وجود خون یا چرک در مدفوع
- تب
- علائم کمآبی بدن، مانند تشنگی شدید و خشکی دهان
- اسهال مزمن
- اسهال در طول خواب
- کاهش وزن قابل توجه
- درد شدید شکم
کودکان خردسال و سالمندان که در معرض خطر عوارض بیشتری هستند، در صورتی که اسهال آنها طی 48 ساعت بهبود نیافت، باید حتما به پزشک مراجعه کنند.
اگر در تهران زندگی می کنید و مایل به تضمین سلامتی با طب سنتی هستید می توانید با لمس دکمه تماس اتوماتیک و یا تکمیل این فرم برای کسب مشاوره رایگان و تعیین وقت رزرو اقدام فرمایید
همین حالا با فرم زیر برای رزرو وقت اقدام کنید تا ما با شما تماس بگیریم
روش درمان فوری اسهال در خانه
مانند هر بیماری دیگری، درمان اسهال نیز به علت آن بستگی دارد. اما خبر خوب این است که چند روش خانگی و ایمن در دسترس داریم که میتوانند روند بهبودی شما را تسریع بخشند.
روشهای درمان سریع اسهال در بزرگسالان:
- داروهای بدون نسخه (OTC): این داروها از رایجترین و راحتترین راههای کنترل اسهال حاد هستند. برخی از این داروها عبارتند از:
- لوپرامید (ایمودیوم): این دارو به کند شدن روند هضم کمک میکند تا بدن بتواند آب بیشتری از رودهها جذب کند. این امر باعث سفتتر شدن مدفوع و کاهش دفعات اجابت مزاج میشود.
- بیسموت سابسالیسیلات (پپتو-بیسمول): این دارو به پوشاندن و از بین بردن برخی باکتریهای مسبب اسهال در روده کمک میکند. منبع
مهم است به خاطر داشته باشید که این داروها در موارد زیر مصرف نشوند:
* تب بالا
* علائم عفونت
* وجود خون در مدفوع
مصرف خودسرانه داروهای ضد اسهال عوارض دارد ؟
گاهی شما دچار یک بیماری اعم از ویروس یا باکتری شدید که بدن شما با شناخت خطر، برای جلوگیری از ورود بیماری و نفوذ آن، تصمیم می گیرد با اسهال، آن میکروب خاص را به هر طریقی از روده شما بیرون کند! در این زمان چون شما دلیل اسهال خود را نمی دانید، صرفا برای قطع کردن اسهال، تصمیم به استفاده از داروها می گیرید و در نهایت مشکلاتی را برای سلامتی خود ایجاد می کنید. پس بهتر است قبل از استفاده از هر نوع دارویی با پزشک مشورت کنید.
آنتیبیوتیک: در صورت تشخیص عفونت باکتریایی در دستگاه گوارش، پزشک ممکن است آنتیبیوتیک تجویز کند. این عفونتها معمولا ناشی از مصرف غذای آلوده یا آب ناسالم ایجاد میشوند. برخی باکتریهای شایع ایجاد کننده اسهال عبارتند از:
- کمپیلوباکتر
- اشریشیا کلی (ای.کولای)
- سالمونلا
- شیگلا
تنظیم رژیم غذایی: رعایت برخی نکات در رژیم غذایی میتواند به کنترل اسهال حاد و کاهش عوارض بعدی آن کمک کند. از جمله این نکات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مصرف غذاهای ساده: غذاهای ملایم و زود هضم خطر ناراحتیهای بیشتر دستگاه گوارش و اسهال را کاهش میدهند. یکی از رژیمهای غذایی رایج برای برطرف کردن ناراحتی معده، رژیم غذایی BRAT است که از حروف اول غذاهای ساده زیر تشکیل شده است:
- موز
- برنج
- سس سیب
- نان تست
- افزایش مصرف فیبر محلول: فیبر محلول نوعی فیبر است که مایعات موجود در رودهها را جذب میکند. به همین دلیل، به سفتتر شدن مدفوع و کاهش اسهال کمک میکند. برخی از مواد غذایی سرشار از فیبر محلول عبارتند از:
- میوهها و سبزیجات
- حبوبات
- نان و پاستا
- غلات سبوسدار
- وعدههای غذایی کوچکتر: به جای مصرف دو یا سه وعده غذایی حجیم، در طول روز وعدههای غذایی کوچکتر و با فواصل زمانی کمتر میل کنید.
- استراحت بعد از غذا: استراحت پس از صرف غذا به کند شدن حرکت غذا در روده کمک میکند و این امر باعث کاهش دفعات اجابت مزاج میشود.
- مصرف غذاهای ساده: غذاهای ملایم و زود هضم خطر ناراحتیهای بیشتر دستگاه گوارش و اسهال را کاهش میدهند. یکی از رژیمهای غذایی رایج برای برطرف کردن ناراحتی معده، رژیم غذایی BRAT است که از حروف اول غذاهای ساده زیر تشکیل شده است:
جبران مایعات از دست رفته در زمان اسهال:
اسهال باعث دفع آب و املاح ضروری بدن (الکترولیتها) از طریق مدفوع میشود. این مسئله میتواند به سرعت منجر به کمآبی بدن (دهیدراتاسیون) و عوارض ناشی از آن گردد.
علائم کمآبی بدن در زمان اسهال:
- کاهش حجم ادرار
- افزایش تشنگی
- سرگیجه
- گیجی
برای جلوگیری از کمآبی بدن، فرد باید بعد از هر بار اسهال، حداقل یک لیوان مایعات بنوشد. آبمیوهها و نوشیدنیهای ورزشی گزینههای مناسبی هستند، زیرا سرشار از پتاسیم و سایر الکترولیتهای مهم میباشند.
به یاد داشته باشید که در صورت مشاهده علائمی مانند تب بالا، وجود خون در مدفوع یا ادامهدار بودن اسهال برای بیش از چند روز، حتما به پزشک مراجعه کنید. ایشان با بررسی دقیقتر علت اسهال، بهترین راه درمان را برای شما تجویز خواهد کرد.
بایدها و نبایدها در زمان اسهال
افرادی که دچار اسهال هستند، باید از غذاها و ترکیباتی که میتوانند وضعیت آنها را وخیمتر کنند، اجتناب نمایند. این موارد عبارتند از:
- کافئین
- الکل
- غذاهای با فروکتوز بالا
- آب آلو و میوههای خشک
- جایگزینهای قند یا شیرینکنندهها
- غذاهای چرب
- غذاهای سرخشده
- غذاهای تند
بروز مکرر یا طولانیمدت اسهال ممکن است نشان دهندهی حساسیت یا عدم تحمل غذایی زمینهای باشد. هر فردی که به حساسیت یا عدم تحمل غذایی مشکوک است، باید از غذاهایی که باعث اسهال میشوند، اجتناب کند.
برخی از محرکهای رایج حساسیت و عدم تحمل غذایی عبارتند از:
- لاکتوز: قند طبیعی موجود در شیر و فرآوردههای لبنی
- فروکتوز: قند طبیعی موجود در میوهها
- گلوتن: پروتئینی موجود در غلاتی مانند گندم، چاودار و جو
موز برای اسهال :
موز سرشار از “پکتین” است، فیبری محلول در آب که به کاهش اسهال کمک میکند. پکتین با جذب مایعات اضافی در روده، مدفوع را سفتتر کرده و تعداد و مدت زمان اسهال را به طور قابل توجهی کاهش میدهد.
علاوه بر این، موز منبع غنی از “پتاسیم” است. پتاسیم که در اثر اسهال از بدن دفع میشود، نقشی حیاتی در تعادل الکترولیتهای بدن ایفا میکند. مصرف موز به جبران این کمبود کمک کرده و از ضعف و کمآبی بدن جلوگیری میکند.
اما فواید موز به اینجا ختم نمیشود. این میوهی کمرسوب، به هضم آسان غذا کمک کرده و دستگاه گوارش را تسکین میبخشد.
بنابراین، در دفعات بعدی که اسهال به سراغتان آمد، به جای نگرانی، به موز به عنوان یک درمان طبیعی و مؤثر فکر کنید. میتوانید آن را به صورت خام، در ماست یا اسموتی میل کنید و از خواص بینظیر آن بهرهمند شوید. منبع . منبع
به یاد داشته باشید که در صورت تداوم اسهال یا مشاهده علائم دیگر مانند تب و درد شکم، حتماً به پزشک مراجعه کنید.
هندوانه برای اسهال خوبه؟
به طور خلاصه، هندوانه باعث مدفوع و ایجاد اسهال می شود. این به این دلیل است که هندوانه حاوی مقدار زیادی قند، فیبر و آب است. این اجزاء حرکات روده را تحریک می کنند و باعث می شوند به دستشویی بروید. با این حال، مصرف زیاد هندوانه می تواند منجر به اسهال و سایر مشکلات گوارشی شود.
هندوانه فواید زیادی برای سلامتی دارد و حاوی مقادیر زیادی مواد مغذی است. علاوه بر این، طعم دلپذیری دارد که بسیاری از افراد از آن لذت می برند. با این حال، اگرچه نباید بیش از حد از این میوه مصرف کنید، اما مصرف بیش از حد آن خطراتی دارد.
انبه برای اسهال
غذاهای سرشار از پتاسیم برای بازگرداندن ذخایر ضروری بدن که در طول اسهال تخلیه شده اند، مهم هستند. چنین غذاهایی شامل عدس، موز، انبه، آناناس، پنجه پا، شیر نارگیل و مرکبات است. منبع
چه زمانی باید از مصرف انبه در اسهال خودداری کنید:
- اگر اسهال شدید دارید، به خصوص اگر همراه با علائمی مانند تب، خون در مدفوع یا درد شکم شدید باشد.
- اگر به فودمپ حساسیت دارید.
- اگر دیابت دارید.
در کل، اگر اسهال خفیف دارید، خوردن انبه در حد اعتدال میتواند مفید باشد. اما اگر علائم شما شدید است یا بدتر میشود، بهتر است از مصرف انبه خودداری کنید و به جای آن، مایعات و غذاهای کمفیبر و کمقند مصرف کنید.
اگر شما هم ساکن پایتخت هستید و مایل به تضمین و مراقت از سلامتی با طب سنتی هستید می توانید با لمس دکمه تماس اتوماتیک در کنار صفحه و یا تکمیل کردن فرم زیر برای کسب مشاوره رایگان و تعیین وقت رزرو اقدام فرمایید
همین حالا با فرم زیر برای رزرو وقت اقدام کنید تا ما با شما تماس بگیریم
علت اسهال آبکی
همانند یک باغچهی زیبا که گاهی دچار آفت میشود، دستگاه گوارش ما نیز ممکن است به دلایل مختلف دچار اسهال شود. شایعترین علت آن عفونتها هستند، درست مثل سربازان کوچکی که به بدن ما حمله میکنند. این سربازان میتوانند ویروسهایی باشند که از طریق سرفه یا عطسهی فرد بیمار منتقل میشوند و یا باکتریهایی که در غذای فاسد شده یا آب آلوده زندگی میکنند. حتی انگلهایی هم هستند که با خوردن مدفوع انسان یا حیوان و یا مصرف آب و غذای آلوده وارد بدن ما میشوند و باعث اسهال میگردند.
البته گاهی اوقات مشکل از جای دیگری است. قندهای مصنوعی مثل سوربیتول و زایلیتول که در آدامس، نوشابههای رژیمی و شیرینیهای بدون قند وجود دارند، میتوانند خاصیت ملین داشته باشند و مصرف زیاد آنها باعث اسهال شود. همچنین برخی افراد در هضم قندهای طبیعی مثل فروکتوز موجود در میوه و عسل و یا لاکتوز موجود در لبنیات مشکل دارند که این هم میتواند منجر به اسهال شود.
گاهی اوقات هم داروهایی که مصرف میکنیم، مثل آنتیبیوتیکها، داروهای ضد اسید، داروهای ضد التهاب و داروهای شیمیایی، عارضهی جانبی به شکل اسهال داشته باشند. حتی برخی از بیماریهای گوارشی مثل سندروم رودهی تحریکپذیر، سلیاک، کرون و کولیت اولسراتیو هم میتوانند باعث اسهال مزمن شوند و گاهی اوقات عمل جراحی بر روی معده یا کیسه صفرا نیز منجر به اسهال بعد از عمل میشود.
درمان فوری اسهال آبکی در خانه
اسهال آبکی میتواند نگرانکننده باشد. اما جای نگرانی نیست، چرا که در بسیاری از موارد، با کمی مراقبت خانگی در عرض چند روز بهبود مییابد. هدف اصلی ما از درمان خانگی، کاهش ناراحتی و جلوگیری از کمآبی بدن است.
چند راهکار ساده اما مؤثر در این زمینه وجود دارد:
- استراحت کافی: استراحت به بدن شما کمک میکند تا با هر گونه عفونت احتمالی مبارزه کند. پس در این دوران به خودتان استراحت بیشتری بدهید.
- جبران مایعات از دسترفته: برای جلوگیری از کمآبی، حتماً مایعات فراوان، به خصوص آب و سایر نوشیدنیهای بدون رنگ، مصرف کنید. نوشیدنیهای ورزشی و محلولهای الکترولیت گزینههای مناسبی برای جایگزینیِ املاح از دسترفته هستند. همچنین میتوانید از پودرهای ORS (محلول خوراکی برای جبران کمآبی) و سایر محلولهای خوراکی بدون نیاز به نسخه پزشک استفاده نمایید.
- به رژیم غذایی خود ادامه دهید: تا جایی که ممکن است، به خوردن غذاهای جامد ادامه دهید. برای کودکان مبتلا به اسهال، غذاهای متناسب با سن آنها، شیر مادر یا شیر خشک را فراموش نکنید.
- از برخی غذاها و نوشیدنیها پرهیز کنید: مصرف برخی مواد غذایی میتواند اسهال را تشدید کند. بنابراین، تا زمان بهبودی کامل، از مصرف موارد زیر خودداری نمایید:
- لبنیات
- غذاهای سرخشده یا چرب
- غذاهای تند
- الکل
- کافئین
- میوههایی مانند سیب و هلو
- غذاهای حاوی شیرینکنندههای مصنوعی یا قندهای الکلی
اگر با وجود رعایت این نکات، اسهال شما طی چند روز بهبود پیدا نکرد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. درمان اسهال بر اساس علت زمینهای آن صورت میگیرد. در این زمینه، پزشک با توجه به شرایط شما، ممکن است موارد زیر را تجویز کند:
- آنتیبیوتیک: در صورت وجود عفونت باکتریایی یا انگلی، پزشک ممکن است آنتیبیوتیک تجویز نماید. لازم به ذکر است که آنتیبیوتیکها در مقابل عفونتهای ویروسی مؤثر نیستند.
- داروهای ضد اسهال: در برخی موارد، پزشک ممکن است داروهای ضد اسهال را توصیه کند. با این حال، این داروها برای افرادی که عفونت دارند، مناسب نیستند. همچنین، بسیاری از داروهای بدون نسخه ضد اسهال برای کودکان مناسب نمیباشند.
- تغییر داروها: اگر اسهال ناشی از مصرف دارویی خاص باشد، پزشک ممکن است با کم کردن دوز دارو یا تجویز داروی جایگزین، مشکل را برطرف نماید.
- درمان اختلالات گوارشی: افرادی که دچار مشکلات گوارشی زمینهای هستند، ممکن است به یکی یا ترکیبی از موارد زیر نیاز داشته باشند:
- تغییرات رژیم غذایی
- تغییرات سبک زندگی
- دارو درمانی
- جراحی
- جبران مایعات از طریق سرم: افرادی که به دلیل اسهال شدید یا مزمن دچار کمآبی میشوند، ممکن است نیاز به دریافت مایعات از طریق رگ (سرم) داشته باشند. منبع
اسهال سیاه رنگ
احتمالا متوجه مدفوع سیاه یا قیری رنگ خود شدهاید و نگران سلامتیتان هستید. جای نگرانی نیست، در این زمینه به عنوان پزشک حاذق شما را راهنمایی میکنم.
علت سیاه شدن مدفوع میتواند ساده باشد، مثلا مصرف یک داروی جدید یا تغییر در رژیم غذایی. با این حال، گاهی اوقات این نشانهای از یک مشکل پزشکی است که نباید نادیده گرفته شود.
چه زمانی با پزشک تماس بگیرید؟
حتی اگر فکر میکنید دلیل این اتفاق را میدانید، در صورت مشاهدهی مدفوع سیاه و قیری رنگ حتما با پزشک خود تماس بگیرید.
علت و دلیل اسهال سیاه رنگ
علل احتمالی:
- مصرف مکمل آهن: این عارضه میتواند یکی از عوارض جانبی قرصهای آهن باشد که برای کمخونی تجویز میشوند. کمخونی وضعیتی است که در آن به دلیل کمبود گلبولهای قرمز، اکسیژن کافی به بدن نمیرسد.
- غذاهای تیره رنگ: مصرف برخی خوراکیهای تیره رنگ میتواند باعث سیاه شدن مدفوع شود. این مواد غذایی عبارتند از: شیرین بیان سیاه، شکلات تلخ، زغال اخته، آب انگور، لبو. این تغییر رنگ معمولا با قطع مصرف این مواد غذایی برطرف میشود.
- داروهای حاوی بیسموت: داروهای ضد تهوع مانند بیسموتسابسالسیلات (پپتو بیسمول و کائوپکتات) حاوی بیسموت هستند که به آرام شدن معده کمک میکند. بیسموت میتواند باعث سیاه شدن زبان و مدفوع شود. این علامت بیخطر است و با قطع مصرف دارو برطرف میشود. اما در صورت داشتن وزوز گوش، شدیدتر شدن حالت تهوع پس از مصرف دارو، حتما با پزشک خود تماس بگیرید و مصرف آن را قطع کنید.
علل نگران کنندهتر:
- زخم خونریزی دهنده معده: زخم خونریزی دهنده معده شایعترین علت نگران کننده برای مدفوع تیره است. زخم، یک سوراخ باز در پوشش داخلی معده یا روده کوچک است. گاهی اوقات این زخمها خونریزی میکنند و باعث تیرگی رنگ مدفوع میشوند. خونی که در معرض اسید معده قرار میگیرد، سیاه و قیری (چسبنده) میشود. به این حالت “ملنا” گفته میشود و نشانهای از خونریزی در دستگاه گوارش فوقانی است. مصرف الکل، داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) و باکتری هلیکوباکتر پیلوری، خطر ابتلا به زخم معده را افزایش میدهند.
- سرطان مری و معده: خونریزی در دستگاه گوارش فوقانی شامل مری، معده و دوازدهه، میتواند منجر به مدفوع سیاه و قیری رنگ (ملنا) شود. این میتواند نشانهای از سرطان مری و معده باشد.
در صورت مشاهدهی علائم زیر با پزشک خود تماس بگیرید:
- مشاهدهی خون در مدفوع یا استفراغ
- مشکل در تنفس
- احساس ضعف و بیهوشی
- کاهش وزن بدون دلیل
- بیاشتهایی
تشخیص علت اصلی مدفوع سیاه توسط پزشک صورت میگیرد. ایشان با بررسی دقیق و انجام آزمایشهای لازم، علت زمینهای را شناسایی کرده و درمان مناسب را تجویز میکنند. پس لطفا در صورت مواجهه با این مشکل، به جای نگرانی و اتلاف وقت، با پزشک خود مشورت کنید.
توجه: این متن صرفا جهت اطلاع رسانی است و جایگزین مشاوره پزشکی نمیباشد.
اگر تهرانی هستید، کلینیک پارسانا با ارائه خدمات طب سنتی ایرانی در تهران، تضمین کننده سلامت شماست. کلینیک پارسانا با تیم پزشکان طب سنتی و همچنین تیم ماساژ تخصصی و حرفه ای خود، « زندگی » را در رگ های شما به جریان در می آورد. با لمس دکمه تماس و یا پر کردن فرم زیر، همین حالا برای شاد زیستن قدم بردارید
همین حالا با فرم زیر برای رزرو وقت اقدام کنید تا ما با شما تماس بگیریم
اسهال به دفع مدفوع آبکی و شل گفته میشود که معمولا کمتر از دو هفته طول میکشد. علائم دیگر اسهال میتوانند شامل حالت تهوع، استفراغ، درد شکم و نفخ باشند.
جبران مایعات از دسترفته مهمترین نکته در درمان اسهال است. اسهال باعث کمآبی بدن میشود و املاح مهمی مثل سدیم و کلرید را هم از بدنتان خارج میکند. به همین دلیل نوشیدن مایعات کافی، خصوصا برای کودکان و سالمندان، بسیار ضروری است.
در زمان اسهال بهتر است به جای وعدههای غذایی حجیم، چند وعده غذای سبک میل کنید. غذاهای زیر برای این دوران مفید هستند:
- غذاها یا نوشیدنیهای سرشار از سدیم و پتاسیم مانند آبگوشت، موز و سیبزمینی آبپز
- غذاهای کمفیبر مانند ماست، گوشت بدون چربی
رژیم BRAT شامل موز، برنج، سس سیب و نان تست میشود. این رژیم غذایی ترکیبی از غذاهای ملایم، کمفیبر و حاوی نشاسته است که میتواند به سفتتر شدن مدفوع کمک کند. همچنین حاوی مواد مغذی مفیدی مانند پتاسیم و پکتین است.
غذاهایی که میتوانند دستگاه گوارش را تحریک کرده و اسهال را بدتر کنند عبارتند از:
- غذاهای پرچرب: مثل سرخکردنیها، چیپس و شیرینیجات
- غذاهای حاوی شیرینکنندههای مصنوعی
- غذاهای با سطوح بالای فروکتوز
- گوشتهای چرب: مانند بیکن
- غذاهای با فیبر بالا: مثل حبوبات و سبزیجات خانوادهی کلم
در اکثر موارد، اسهال طی 5 تا 7 روز خود به خود برطرف میشود. اما اگر اسهال شما با علائم زیر همراه بود، حتما به پزشک مراجعه کنید:
- وجود خون یا چرک در مدفوع
- تب
- علائم کمآبی بدن، مانند تشنگی شدید و خشکی دهان
- اسهال مزمن
- اسهال در طول خواب
- کاهش وزن قابل توجه
- درد شدید شکم
- کودکان خردسال و سالمندان که در معرض خطر عوارض بیشتری هستند، در صورتی که اسهال آنها طی 48 ساعت بهبود نیافت، باید حتما به پزشک مراجعه کنند.
جبران مایعات و الکترولیتهای از دست رفته از طریق نوشیدن مایعات فراوان، به خصوص آب، آبمیوه و نوشیدنیهای ورزشی، مهمترین اقدام برای درمان اسهال در خانه است.
در زمان اسهال باید از غذاهای ساده و زود هضم مانند موز، برنج، سس سیب، نان تست، سوپ و ماست استفاده کنید. همچنین مصرف فیبر محلول موجود در میوهها، سبزیجات، حبوبات، نان و پاستا سبوسدار میتواند به سفت شدن مدفوع و کاهش اسهال کمک کند.
مدفوع سیاه رنگ میتواند ناشی از مصرف مکمل آهن، غذاهای تیره رنگ یا داروهای حاوی بیسموت باشد. با این حال، گاهی اوقات این نشانهای از یک مشکل جدیتر مانند زخم خونریزی دهنده معده یا سرطان مری و معده است. اگر مدفوع سیاه رنگ مشاهده کردید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
توجه: این متن صرفا جهت اطلاع رسانی است و جایگزین مشاوره پزشکی نمیباشد.
موز به دو طریق به اسهال کمک میکند:
- کاهش اسهال: موز سرشار از “پکتین” است، نوعی فیبر محلول در آب که به جذب مایعات اضافی در روده کمک میکند و مدفوع را سفتتر میکند. این امر به کاهش تعداد و مدت زمان اسهال کمک میکند.
- جبران کمبود الکترولیتها: موز منبع غنی از “پتاسیم” است که در اثر اسهال از بدن دفع میشود. پتاسیم برای تعادل الکترولیتهای بدن ضروری است و مصرف موز به جایگزینی این الکترولیتها و جلوگیری از ضعف و کمآبی بدن کمک میکند.
موز را میتوان به عنوان یک درمان طبیعی و مؤثر برای اسهال، به صورت خام، در ماست یا اسموتی مصرف کرد.
اگر اسهال شما شدید است یا با علائم دیگری مانند تب و درد شکم همراه است، باید به جای مصرف موز به پزشک مراجعه کنید.
در کنار موز، می توانید از غذاهای دیگری مانند:
- برنج سفید
- سیب زمینی پخته شده
- نان تست
- سوپ مرغ
- ماست
- کمپوت سیب
- موز پخته شده
نیز برای کمک به درمان اسهال استفاده کنید.
در کنار موز، می توانید از نوشیدنیهای زیر برای کمک به درمان اسهال استفاده کنید:
- آب
- آب نارگیل
- محلول الکترولیت
- چای بابونه
- چای نعناع
موز برای اکثر افراد مبتلا به اسهال مناسب است. با این حال، اگر به بیماریهای التهابی روده مانند بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو مبتلا هستید، باید قبل از مصرف موز با پزشک خود مشورت کنید.
نکته: این اطلاعات فقط جنبه آموزشی دارند و نباید جایگزین مشاوره پزشکی شوند.
6 پاسخ
یکی میگه هندونه برای اسهال بده یکی میگه خوبه آخر نفهمیدیم بخوریم یا نخوریم
با سلام و وقت بخیر
در متن البته توضیح داده شد؛ به دلیل طبیعت هندوانه بهتره استفاده نشه هرچند برای گرمازدگی خوبه
ممنون خیلی کامل بود لطفا درمورد گرما زدگی هم مطلب بنویسید
با سلام
برای مطالعه کامل مسائل مربوط به درمان گرمازدگی در خانه به این لینک مراجعه کنید:
10 روش درمان گرمازدگی با طب سنتی
دلیل اسهال به شکل کف چیه ؟
دلایل مختلفی برای این موضوع وجود دارد که سعی می کنیم به مطالب این صفحه اضافه کنیم؛ اگر دچار اسهال کف آلود هستید، مهم است که برای تشخیص و درمان علت زمینه ای به پزشک مراجعه کنید.