آیا از درد سنگ کلیه رنج میبرید؟ آیا از امتحان روشهای مختلف درمانی خسته شدهاید؟ شما تنها نیستید. هزاران نفر در سراسر جهان با این مشکل دست و پنجه نرم میکنند. اما خبر خوب این است که راه حل طبیعی و موثری برای درمان سنگ کلیه وجود دارد: خدمات طب سنتی ایرانی در تهران.
در کلینیک پارسانا، ما با استفاده از دانش و تجربه متخصصان طب سنتی، رویکردی جامع و فردی برای درمان سنگ کلیه ارائه میدهیم. با تشخیص دقیق علت ریشهای بیماری و استفاده از داروهای گیاهی و روشهای درمانی طبیعی، به شما کمک میکنیم تا بدون عوارض جانبی داروهای شیمیایی، از شر سنگ کلیه خلاص شوید و به سلامتی کامل دست یابید.
اکنون زمان آن است که به سلامتی خود اهمیت دهید. با یک تماس ساده، میتوانید از مشاوره رایگان متخصصان ما بهرهمند شوید و اولین قدم را برای رهایی از درد سنگ کلیه بردارید.
همین حالا با فرم زیر برای رزرو وقت اقدام کنید تا ما با شما تماس بگیریم
سنگ کلیه چقدر شایع است؟
هر ساله، بیش از نیم میلیون نفر به دلیل مشکلات سنگ کلیه به اورژانس مراجعه میکنند. تخمین زده میشود که یک نفر از هر ده نفر در طول زندگی خود به سنگ کلیه مبتلا میشود.
شیوع سنگ کلیه در ایالات متحده از 3.8 درصد در اواخر دهه 1970 به 8.8 درصد در اواخر دهه 2000 افزایش یافت. شیوع سنگ کلیه در سالهای 2013-2014 حدود 10 درصد بود. خطر ابتلا به سنگ کلیه در مردان حدود 11 درصد و در زنان 9 درصد است. بیماریهای دیگری مانند فشار خون بالا، دیابت و چاقی ممکن است خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش دهند. (منبع)
سنگ کلیه چیست؟
سنگ کلیه یک جسم سخت است که از مواد شیمیایی موجود در ادرار تشکیل میشود. چهار نوع سنگ کلیه وجود دارد: اگزالات کلسیم، اسید اوریک، استروویت و سیستین. سنگ کلیه ممکن است با لیتوتریپسی با امواج شوک، اوروتروپی، نفرولیتوتومی پوستی یا نفرولیتوتریپسی درمان شود. علائم شایع عبارتند از: درد شدید در قسمت پایین کمر، خون در ادرار، تهوع، استفراغ، تب و لرز، یا ادراری که بوی بد یا ظاهر ابری دارد.
ادرار حاوی مواد زائد مختلفی است. هنگامی که مقدار زیادی از این مواد زائد در مایع بسیار کم وجود داشته باشد، کریستالها شروع به تشکیل میکنند. کریستالها عناصر دیگر را جذب کرده و به هم میپیوندند تا یک جسم جامد تشکیل دهند که مگر اینکه با ادرار از بدن خارج شود، بزرگتر میشود. معمولاً این مواد شیمیایی توسط شیمیست اصلی بدن، کلیه، در ادرار دفع میشوند. در بیشتر افراد، نوشیدن مایعات کافی باعث شستشوی آنها میشود یا مواد شیمیایی دیگر موجود در ادرار از تشکیل سنگ جلوگیری میکنند. مواد شیمیایی تشکیلدهنده سنگ کلسیم، اگزالات، اورات، سیستین، زانتین و فسفات هستند. (منبع)
پس از تشکیل، سنگ ممکن است در کلیه باقی بماند یا از طریق مجرای ادراری به حالب منتقل شود. گاهی اوقات، سنگهای کوچک بدون ایجاد درد زیادی از بدن خارج میشوند. اما سنگهایی که حرکت نمیکنند ممکن است باعث تجمع ادرار در کلیه، حالب، مثانه یا مجرای ادرار شوند. این همان چیزی است که باعث درد میشود. (منبع)
به زبان ساده سنگ کلیه چیه :
ببین، سنگ کلیه یه جور سنگ کوچیکیه که تو کلیههامون درست میشه. این سنگا از مواد اضافی که تو ادرارمون هستن ساخته میشن، مثل کلسیم یا اسید اوریک. بعضی وقتا این مواد اضافی اونقدر زیاد میشن که به هم میچسبن و سنگ کوچیکی رو درست میکنن.
این سنگا مثل یه تیغهی کوچولو میتونن توی کلیهت حرکت کنن و درد شدیدی ایجاد کنن. علائمی مثل خون توی ادرار، تهوع، تب و درد شدید پهلو هم از نشونههای سنگ کلیهست. خوشبختانه روشهای مختلفی برای درمان سنگ کلیه وجود داره، از جمله شکستن سنگ با امواج شوک یا عمل جراحی. مهمترین کار اینه که زودتر به دکتر مراجعه کنی تا درمان مناسب رو شروع کنی.
علت به وجود آمدن سنگ کلیه
علل احتمالی سنگ کلیه شامل نوشیدن آب کم، ورزش بیش از حد یا کم، چاقی، جراحی کاهش وزن یا خوردن غذاهای پر نمک یا شکر است. عفونتها و سابقه خانوادگی ممکن است در برخی افراد مهم باشد. مصرف بیش از حد فروکتوز با افزایش خطر ابتلا به سنگ کلیه مرتبط است. فروکتوز را میتوان در شکر سفره و شربت ذرت با فروکتوز بالا یافت.
انواع سنگ کلیه
چهار نوع اصلی سنگ کلیه وجود دارد:
- اگزالات کلسیم: شایعترین نوع سنگ کلیه است که زمانی ایجاد میشود که کلسیم با اگزالات در ادرار ترکیب میشود. مصرف ناکافی کلسیم و مایعات و همچنین سایر شرایط ممکن است در تشکیل آنها نقش داشته باشد.
- اسید اوریک: این نوع دیگری از سنگ کلیه است. غذاهایی مانند گوشتهای داخلی و صدف دریایی حاوی غلظت بالایی از یک ترکیب شیمیایی طبیعی به نام پورین هستند. مصرف بالای پورین منجر به تولید بیشتر اورات مونوسدیم میشود که در شرایط مناسب ممکن است در کلیهها سنگ تشکیل دهد. تشکیل این نوع سنگها معمولاً در خانوادهها وجود دارد.
- استروویت: این سنگها کمتر شایع هستند و ناشی از عفونتهای دستگاه ادراری فوقانی هستند.
- سیستین: این سنگها نادر هستند و معمولاً در خانوادهها وجود دارند.
تشخیص پزشکی سنگ کلیه چگونه است؟
تشخیص سنگ کلیه با تاریخچه پزشکی، معاینه فیزیکی و آزمایشهای تصویربرداری آغاز میشود. پزشکان شما میخواهند اندازه و شکل دقیق سنگهای کلیه را بدانند. این کار را میتوان با استفاده از سیتی اسکن با وضوح بالا از کلیهها تا مثانه یا اشعه ایکس به نام “KUB x-ray” (اشعه ایکس کلیه-حالب-مثانه) انجام داد که اندازه سنگ و موقعیت آن را نشان میدهد. اشعه ایکس KUB اغلب توسط جراحان برای تعیین اینکه آیا سنگ برای درمان با امواج شوک مناسب است یا خیر، انجام میشود. آزمایش KUB ممکن است برای نظارت بر سنگ شما قبل و بعد از درمان استفاده شود، اما معمولاً سیتی اسکن برای تشخیص ترجیح داده میشود. در برخی افراد، پزشکان همچنین یک پیلوگرام داخل وریدی یا IVP، نوع خاصی از اشعه ایکس سیستم ادراری را که پس از تزریق یک رنگ انجام میشود، تجویز میکنند. (منبع)
دوم، پزشکان شما تصمیم میگیرند که چگونه سنگ شما را درمان کنند. سلامت کلیههای شما با آزمایش خون و ادرار ارزیابی میشود. سلامت کلی شما و اندازه و محل سنگ شما در نظر گرفته خواهد شد.
بعداً، پزشک شما میخواهد علت سنگ را پیدا کند. سنگ پس از خارج شدن از بدن شما تجزیه میشود و پزشک شما خون شما را از نظر کلسیم، فسفر و اسید اوریک آزمایش میکند. پزشک همچنین ممکن است از شما بخواهد که ادرار خود را به مدت 24 ساعت برای آزمایش کلسیم و اسید اوریک جمعآوری کنید. (منبع)
تشخیص سنگ کلیه به زبان ساده:
وقتی میگن سنگ کلیه داری، اولش کلی ازت سوال میپرسن که تا حالا چه بیماریهایی داشتی، چه داروهایی مصرف میکنی و… بعدش یه معاینه کامل انجام میدن.
بعد از این مرحله، نوبت به عکسبرداری میرسه. یه دستگاه قوی هست که بهش میگن سیتی اسکن که کلیههات رو از نوک تا ته چک میکنه و دقیقاً میفهمه سنگت چقدر بزرگه و کجا گیر کرده. گاهی هم یه عکس ساده میگیرن که بهش میگن KUB تا ببینن سنگت برای درمان با دستگاه شوک مناسب هست یا نه. البته دکترها بیشتر سیتی اسکن رو ترجیح میدن چون اطلاعات دقیقتری میده.
بعد از اینکه فهمیدن سنگت کجاست و چقدر بزرگه، نوبت به درمان میرسه. قبلش هم یه آزمایش خون و ادرار میگیرن تا ببینن کلیههات سالم هستن یا نه و کلیه چیزهای دیگه رو هم چک میکنن. بعد از اینکه تصمیم گرفتن چطوری سنگ رو درمان کنن، دنبال علتش هم میگردن. سنگت رو میفرستن آزمایشگاه تا ببینن از چی ساخته شده و بعد ازت میخوان یه مدت ادرارت رو جمع کنی تا آزمایش کنن.
فکر میکنم سنگ کلیه دارم. چه کار کنم؟
هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنید. ممکن است از شما خواسته شود که مایعات بیشتری بنوشید تا سنگ از طریق ادرار دفع شود. اگر میتوانید، سنگ دفع شده را جمعآوری کرده و به پزشک خود نشان دهید. در برخی موارد، ممکن است نیاز به جراحی برای خارج کردن سنگ باشد. (منبع)
چرا پزشکان محتویات سنگ کلیه را بررسی میکنند؟
چهار نوع سنگ کلیه وجود دارد. مطالعه سنگ میتواند به درک علت تشکیل آن و کاهش خطر تشکیل سنگهای بعدی کمک کند. شایعترین نوع سنگ حاوی کلسیم است. کلسیم بخشی طبیعی از یک رژیم غذایی سالم است. کلیه معمولاً کلسیم اضافی که بدن به آن نیاز ندارد را دفع میکند. اغلب افراد مبتلا به سنگ کلیه، کلسیم اضافی در بدن خود نگه میدارند. این کلسیم با محصولات زائدی مانند اگزالات ترکیب میشود و سنگ تشکیل میدهد. شایعترین ترکیب، اگزالات کلسیم نام دارد. (منبع)
انواع کمتر شایع سنگ عبارتند از: سنگهای مرتبط با عفونت، حاوی منیزیم و آمونیاک به نام سنگهای استروویت و سنگهای تشکیلشده از کریستالهای اورات مونوسدیم، به نام سنگهای اسید اوریک، که ممکن است با 1 چاقی و عوامل غذایی مرتبط باشد. نادرترین نوع سنگ، سنگ سیستین است که معمولاً در خانوادهها وجود دارد. (منبع)
عواقب درمان نکردن سنگ کلیه
سنگ کلیه خطر ابتلا به بیماری مزمن کلیوی را افزایش میدهد. اگر یک سنگ داشتهاید، خطر ابتلا به سنگ دیگری افزایش مییابد. افرادی که یک سنگ ایجاد کردهاند، حدود 50% خطر ابتلا به سنگ دیگری را طی 5 تا 7 سال دارند. (منبع)
آیا کودکان میتوانند سنگ کلیه داشته باشند؟
سنگ کلیه در کودکان تا سن 5 سالگی نیز دیده میشود. در واقع، این مشکل در کودکان بسیار شایع است که برخی بیمارستانها کلینیکهای “سنگ” برای بیماران کودکان برگزار میکنند. افزایش این مشکل در ایالات متحده به چندین عامل، عمدتاً مرتبط با انتخاب غذا، نسبت داده شده است. دو دلیل مهم، ننوشیدن مایعات کافی و خوردن غذاهای پر نمک است. کودکان باید چیپس سیبزمینی و سیبزمینی سرخکرده کمتری مصرف کنند. غذاهای نمکی دیگری نیز وجود دارد: گوشتهای ساندویچی، سوپهای کنسرو شده، غذاهای بستهبندی شده و حتی برخی نوشیدنیهای ورزشی. نوشابهها و سایر نوشیدنیهای شیرین نیز میتوانند در صورت حاوی شربت ذرت با فروکتوز بالا، خطر ابتلا به سنگ را افزایش دهند. (منبع)
پیشگیری از سنگ کلیه
نوشیدن مایعات کافی
نوشیدن مقدار کافی مایعات به رقیقتر شدن ادرار و کاهش غلظت مواد زائد کمک میکند. ادرار تیره رنگ غلیظتر است، بنابراین اگر به اندازه کافی آب مینوشید، ادرار شما باید بسیار زرد روشن یا شفاف باشد. بیشتر مایعاتی که مینوشید باید آب باشد. اکثر افراد باید بیش از 12 لیوان آب در روز بنوشند. با یک متخصص مراقبتهای بهداشتی در مورد مقدار مناسب آب که برای شما بهترین است، صحبت کنید. آب بهتر از نوشابه، نوشیدنیهای ورزشی یا قهوه/چای است. اگر ورزش میکنید یا هوا گرم است، باید بیشتر بنوشید. مصرف قند و شربت ذرت با فروکتوز بالا باید محدود به مقادیر کم باشد. (منبع)
مصرف بیشتر میوهها و سبزیجات
میوهها و سبزیجات ادرار را اسیدیتر میکنند. وقتی ادرار اسیدیتر باشد، احتمال تشکیل سنگ کمتر است. (منبع)
کاهش مصرف نمک اضافی
میتوانید نمک اضافی در رژیم غذایی خود را کاهش دهید. چه غذاهایی حاوی نمک زیادی هستند؟ همه به چیپس سیبزمینی نمکی و سیبزمینی سرخکرده فکر میکنند. اینها باید به ندرت خورده شوند. محصولات دیگری نیز وجود دارند که شور هستند: گوشتهای ساندویچی، سوپهای کنسرو شده، غذاهای بستهبندی شده و حتی نوشیدنیهای ورزشی. (منبع)
رسیدن به وزن طبیعی
اگر اضافه وزن دارید، باید سعی کنید به وزن طبیعی برسید. اما رژیمهای غذایی پر پروتئین با پروتئین حیوانی بالا و همچنین رژیمهای غذایی سریع میتوانند خطر تشکیل سنگ را افزایش دهند. شما به پروتئین کافی نیاز دارید، اما باید بخشی از یک رژیم غذایی متعادل باشد. برای شروع یک رژیم غذایی کاهش وزن یا هرگونه مداخله غذایی برای کاهش خطر سنگ کلیه، از یک متخصص تغذیه ثبتشده راهنمایی بخواهید. (منبع)
در مورد سنگ “کلسیم” گیج نشوید.
محصولات لبنی حاوی کلسیم هستند، اما در واقع از تشکیل سنگ جلوگیری میکنند، زیرا کلسیم قبل از ورود به کلیهها با اگزالات ترکیب میشود. افرادی که کمترین میزان مصرف کلسیم را دارند، خطر بیشتری برای ابتلا به سنگ کلیه دارند. یک سنگ میتواند از نمک، محصولات زائد پروتئین و پتاسیم تشکیل شود. شایعترین نوع سنگ کلیه، سنگ اگزالات کلسیم است. اکثر سنگهای کلیه زمانی تشکیل میشوند که اگزالات، یک محصول جانبی برخی غذاها، با کلسیم ترکیب میشود زیرا ادرار توسط کلیهها ساخته میشود. هم اگزالات و هم کلسیم زمانی افزایش مییابد که بدن مایعات کافی نداشته باشد و همچنین نمک زیادی داشته باشد. بر اساس آزمایش خون و ادرار، پزشک شما تعیین میکند که چه نوع تغییرات غذایی در مورد خاص شما لازم است. (منبع)
برخی از مواد گیاهی به عنوان کمک به پیشگیری از سنگها تبلیغ میشوند. باید بدانید که شواهد پزشکی منتشر شده کافی برای حمایت از استفاده از هر گونه گیاه دارویی یا مکمل در پیشگیری از سنگها وجود ندارد.
اگر سنگ کلیه داشتهاید یا فکر میکنید ممکن است خطر ابتلا به سنگ کلیه افزایش یابد، به پزشک یا متخصص تغذیه مراجعه کنید. برای راهنمایی، آنها باید سابقه پزشکی شما و غذایی که میخورید را بدانند. در اینجا چند سوال وجود دارد که ممکن است بپرسید:
- چه غذایی ممکن است باعث سنگ کلیه شود؟
- آیا باید مکملهای ویتامین و مواد معدنی مصرف کنم؟
- چه نوشیدنیهایی برای من مناسب هستند؟
پیشگیری از سنگ کلیه به زبان ساده:
آب بنوش، سنگ نساز! آب زیاد بنوش تا ادرارت مثل آب لیمو شفاف بشه. آب بهتر از نوشابه یا قهوهست. اگه ورزش میکنی یا هوا گرمه، بیشتر آب بخور. میوه و سبزیجات هم مثل یه جارو، کلیههات رو تمیز میکنن و از سنگسازی جلوگیری میکنن.
نمک کم بخور، سنگ کمتر بساز! نمک زیاد، دشمن کلیهست. چیپس، پفک، سوپهای آماده و غذاهای کنسروی پر از نمک هستن. سعی کن این غذاها رو کم بخوری.
وزن ایدهآلت رو حفظ کن! اگه اضافه وزن داری، کم کردن وزن به کلیهت کمک میکنه. ولی حواست باشه، رژیمهای سخت و پر پروتئین ممکنه مشکلساز باشن. بهتره با یه متخصص تغذیه مشورت کنی.
کلسیم دوست کلیهست! شیر و لبنیات که پر از کلسیم هستن، از سنگ کلیه جلوگیری میکنن. پس نترس و با خیال راحت لبنیات بخور.
خلاصه کلام: برای اینکه کلیههای سالمی داشته باشی، آب زیاد بخور، میوه و سبزیجات بخور، نمک کم بخور، وزن ایدهآلت رو حفظ کن و با یه متخصص تغذیه مشورت کن.
نکته مهم: هر کسی بدنش خاص خودشو داره. پس حتما با پزشک یا متخصص تغذیه خودت مشورت کن تا بهترین راهکار رو برای سلامتی کلیههای خودت پیدا کنی.
آیا مصرف مکملهای گیاهی برای بیماران کلیوی بیخطر است؟
ممکن است به استفاده از مکملهای گیاهی برای کمک به هر گونه نگرانی سلامتی که ممکن است داشته باشید فکر کنید، اما به عنوان یک بیمار مبتلا به بیماری کلیوی، باید در استفاده از مکملهای گیاهی احتیاط کنید.
مصرف مکملهای گیاهی اغلب در صورت ابتلا به بیماری کلیوی ناامن است زیرا برخی از محصولات گیاهی میتوانند به کلیههای شما آسیب رسانده و حتی بیماری کلیوی شما را بدتر کنند. همچنین، کلیههای شما نمیتوانند محصولات زائدی را که میتوانند در بدن شما تجمع کنند، پاک کنند.
بازار مکملهای گیاهی یک تجارت چند میلیون دلاری است. ممکن است از دوست یا خانواده خود در مورد مکمل گیاهی که فکر میکنند سلامت یا رفاه آنها را بهبود بخشیده است بشنوید و آنها آن را به شما پیشنهاد دهند. در حالی که این توصیه ممکن است برای آنها خوب باشد، اما برای شما که بیماری کلیوی دارید، میتواند خطرناک باشد.
حقایق در مورد مکملهای گیاهی چیست؟ حقایق زیر در مورد مکملهای گیاهی برای همه، با یا بدون بیماری کلیوی، صادق است. مکملهای گیاهی اغلب بیش از یک نام دارند: یک نام رایج و یک نام گیاهی. برخی از نگرانیهای رایج عبارتند از:
- سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) مکملهای گیاهی را از نظر دوز، محتوا یا خلوص تنظیم نمیکند.
- برخی از مکملهای گیاهی حاوی اسید آریستولوخیک هستند که برای کلیهها مضر است.
- مکملهای گیاهی ساخته شده در کشورهای دیگر ممکن است حاوی فلزات سنگین باشند.
- مطالعات کمی وجود دارد که نشان دهد مکملهای گیاهی دارای مزایای واقعی هستند و اطلاعات حتی کمتری در مورد بیماران مبتلا به بیماری کلیوی وجود دارد.
- مکملهای گیاهی ممکن است با داروهای تجویزی تداخل داشته باشند تا اثر دارو را کاهش یا افزایش دهند.
برای همین، شما به هیچ وجه نباید با توسل به منابع عمومی اینترنت یا توصیه دوستان شروع به مصرف مکملهای گیاهی و شیمیایی کنید! بهترین کار مراجعه به پزشک و انجام آزمایش است. در کلینیک پارسانا نیز شما باید نظر پزشک علم روز خود را با متخصص طب سنتی ایرانی کلینیک مطرح کنید و بعد از انجام آزمایشات اولیه، به صورت امن و در جهت بهبود سلامت کلیهها و دقیقا مطابق ویژگیها و نیازهای شخصی خودتان، دارو تهیه کنید. این تفاوت بین خدمات طب سنتی ایرانی در کلینیک پارسانا با دیگر کلینیکهای این حوزه است.
همین حالا با فرم زیر برای رزرو وقت اقدام کنید تا ما با شما تماس بگیریم
کدام مکملهای گیاهی حاوی فسفر هستند؟
فسفر معدنی است که ممکن است نیاز باشد در رژیم غذایی افراد مبتلا به بیماری کلیوی، به ویژه افرادی که تحت دیالیز هستند، محدود شود. برخی از مکملهای گیاهی حاوی فسفر عبارتند از: (منبع)
- جنسینگ آمریکایی
- کرچک تلخ
- گشنیز (برگ)
- گل مغربی
- بابونه رومی
- دانه کتان
- ریشه ترب کوهی
- دانه ریواس هندی
- خار مریم
- پیاز (برگ)
- گیاه سمی Pokeweed (شاخه)
- درخت پنبه ابریشمی (دانه)
- گزنه (برگ)
- آفتابگردان (دانه)
- زردچوبه (ریشه)
- نیلوفر آبی
- خرفه
کدام مکمل های گیاهی را در صورت بیماری کلیوی باید از مصرف آن خودداری کنم؟
مکملهای گیاهی که برای بیماران مبتلا به هر مرحله از بیماری کلیوی، تحت دیالیز یا پیوند کلیه، به ویژه خطرناک هستند عبارتند از: (منبع)
- استراگالوس
- زرشک
- پنجه گربه
- کرفس
- کراتین
- گلرنگ
- دم اسب
- هوپرزین
- برگ چای جاوا
- ریشه شیرین بیان
- گزنه
- ریشه انگور اورگان
- ریشه جعفری
- پونه کوهی
- روتا گراولنس
- علف خرس
- یوهیمبه
آیا کم آبی بدن می تواند بر کلیه های شما تأثیر بگذارد؟
پاسخ این است: بله.
حدود 60 تا 70 درصد وزن بدن شما از آب تشکیل شده است و هر قسمت از بدن شما برای عملکرد صحیح به آن نیاز دارد.
آب و سلامت کلیه
آب به موارد زیر کمک می کند:
- دفع مواد زائد از خون به شکل ادرار.
- حفظ باز بودن رگ های خونی تا مواد مغذی بتوانند آزادانه به کلیه های شما برسند.
- وقتی کم آب هستید، بدن این عملکردها را به خوبی انجام نمی دهد.
کم آبی بدن می تواند زمانی رخ دهد که آب بدن خود را از دست بدهید:
- اسهال
- استفراغ
- تعریق
- افزایش خروجی ادرار ناشی از شرایطی مانند دیابت کنترل نشده
کم آبی خفیف ممکن است باعث خستگی و اختلال در عملکرد طبیعی بدن شود. کم آبی خفیف مکرر ممکن است با گذشت زمان منجر به آسیب دائمی کلیه شود. کم آبی شدید می تواند سریعتر به کلیه ها آسیب برساند.
کم آبی بدن و عملکرد کلیه
کم آبی بدن می تواند:
- باعث تجمع مواد زائد و اسید در بدن شود.
- کلیه ها را با پروتئین های عضلانی (میوگلوبین) مسدود کند.
- به سنگ کلیه و عفونت های دستگاه ادراری (UTIs) کمک کند.
- سنگ کلیه با نوشیدن آب کافی برای جلوگیری از چسبیدن کریستال های سنگ ساز به هم کمتر تشکیل می شود. آب همچنین به دفع باکتری ها کمک می کند و آنتی بیوتیک ها را برای عفونت های دستگاه ادراری (UTIs) موثرتر می کند. (منبع)
کم آبی و سنگ کلیه به زبان ساده:
ببین چقدر آب خوردن مهمه!
بدن ما مثل یه کارخونه بزرگه که برای کار کردن درست به آب نیاز داره. اگه آب بدن کم بشه، انگار به این کارخونه آب نرسیده و همه چی قاطی میشه. کلیهها هم یه بخش مهم از این کارخونه هستن که وظیفه تمیز کردن خون رو دارن. وقتی آب کم باشه، کلیهها نمیتونن کارشون رو درست انجام بدن و مواد زائد تو بدن جمع میشه.
کم آبی باعث میشه کلیهها خسته بشن و حتی ممکنه بهشون آسیب برسه. مثلاً سنگ کلیه یا عفونتهای ادراری از مشکلاتی هستن که کم آبی میتونه باعثشون بشه. پس یادت باشه همیشه آب کافی بخوری تا کلیههات سالم بمونن و بتونن کارشون رو به بهترین شکل انجام بدن.
علائم کمبود آب بدن
- دهان خشک یا چسبناک
- احساس تشنگی
- سردرد
- ادرار زرد تیره
- احساس خستگی
- کاهش دفعات ادرار
میزان نیاز روزانهی بدن به آب برای هر فرد متفاوت است و به عوامل مختلفی مانند سن، آب و هوا، فعالیت بدنی، بارداری، شیردهی و بیماری بستگی دارد. برای تعیین میزان آب مورد نیاز خود، با یک متخصص مراقبتهای بهداشتی مشورت کنید.
اگر دچار نارسایی کلیوی هستید، توصیههای متخصص مراقبتهای بهداشتی خود را در مورد مصرف مایعات دنبال کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مدیریت مایعات برای بیماری کلیوی، با پزشک خود مشورت کنید.
عامل اصلی جلوگیری از سنگ کلیه چیست؟
یکی از بهترین راهها برای جلوگیری از سنگ کلیه، نوشیدن مقدار زیادی آب در طول روز است. این به اطمینان از ادرار مکرر و جلوگیری از تجمع کلسیم یا اسید اوریک کمک میکند.
عرق کردن را دست کم نگیرید! سونا، یوگای داغ و ورزش سنگین ممکن است برای سلامتی شما خوب به نظر برسند، اما همچنین ممکن است منجر به سنگ کلیه شوند. چرا؟ از دست دادن آب از طریق تعریق، چه به دلیل این فعالیتها یا فقط گرمای تابستان، ممکن است منجر به کاهش تولید ادرار شود. هر چه بیشتر عرق کنید، کمتر ادرار میکنید، که باعث میشود مواد معدنی سنگساز در کلیهها و مجاری ادراری رسوب کنند.
هیدراته بمانید: مطمئن شوید که به خوبی هیدراته هستید، بهویژه هنگام ورزش یا فعالیتهایی که باعث تعریق زیاد میشوند. باید روزانه 2 تا 3 لیتر یا 8 تا 12 لیوان آب بنوشید تا مقدار مناسبی ادرار تولید کنید. با یک متخصص مراقبتهای بهداشتی در مورد مقدار مناسب آب برای شما صحبت کنید. سعی کنید از نوشابهها (بهویژه آنهایی که حاوی مقادیر زیادی فروکتوز هستند)، چای یخ شیرین و آب گریپفروت خودداری کنید. (منبع)
چه نوع برنامه غذایی برای جلوگیری از سنگ توصیه میشود؟
هیچ برنامه غذایی واحدی برای پیشگیری از سنگ وجود ندارد. اکثر توصیههای غذایی بر اساس انواع سنگ و برای هر فرد شخصیسازی شده است.
سنگهای اگزالات کلسیم: شایعترین سنگها
اگزالات به طور طبیعی در بسیاری از غذاها از جمله میوهها و سبزیجات، آجیل و دانهها، غلات، حبوبات و حتی شکلات و چای یافت میشود. برخی از نمونههای غذاهایی که دارای سطوح بالای اگزالات هستند عبارتند از: بادام زمینی، ریواس، اسفناج، چغندر، چغندر سوئیسی، شکلات و سیبزمینی شیرین. محدود کردن مصرف این غذاها ممکن است برای افرادی که سنگهای اگزالات کلسیم تشکیل میدهند مفید باشد.
غذاهای حاوی کلسیم مانند شیر، ماست و برخی پنیرها و غذاهای غنی از اگزالات را با هم در طول یک وعده غذایی بخورید. اگزالات و کلسیم موجود در غذاها بیشتر احتمال دارد که در معده و روده به یکدیگر متصل شوند قبل از ورود به کلیهها. این باعث میشود که تشکیل سنگ کلیه کمتر محتمل شود.
کلسیم دشمن نیست، اما تمایل دارد بدنام شود! این احتمالاً به دلیل نام آن و سوءتفاهم در مورد اینکه کلسیم علت اصلی سنگهای کلسیم-اگزالات است، است. رژیم غذایی کم کلسیم در واقع خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش میدهد.
کلسیم رژیم غذایی خود را کاهش ندهید. تلاش کنید تا سدیم رژیم غذایی خود را کاهش دهید و غذاهای غنی از کلسیم را با غذاهای غنی از اگزالات جفت کنید. مصرف توصیهشده کلسیم برای جلوگیری از سنگهای کلسیم 1000-1200 میلیگرم در روز است (میتوانید 3 وعده لبنیات را با غذا مصرف کنید تا به این توصیه عمل کنید).
سدیم اضافی باعث میشود کلسیم بیشتری در ادرار شما دفع شود. سدیم و کلسیم همان انتقالدهنده را در کلیهها به اشتراک میگذارند، بنابراین اگر غذاهای پر سدیم میخورید، باعث افزایش نشت کلسیم در ادرار میشود. بنابراین، رژیم غذایی پر سدیم میتواند شانس شما را برای ایجاد سنگ دیگر افزایش دهد. منابع زیادی از سدیم “پنهان” مانند غذاهای کنسرو شده یا فرآوری شده تجاری و همچنین غذاهای آماده رستوران و فست فود وجود دارد.
میتوانید با انتخاب غذاهای تازه کم سدیم، سدیم مصرفی خود را کاهش دهید که میتواند به کاهش نشت کلسیم در ادرار کمک کند و همچنین در صورت فشار خون بالا به کنترل فشار خون کمک میکند. (منبع)
سنگ کلیه اگزالات سدیم زبان ساده:
خب، بریم سراغ این سنگهای بدجنس کلیه! شایعترین نوعشون، سنگهای اگزالات کلسیمه. اگزالات یه مادهی طبیعیه که تو کلی غذا مثل سبزیجات برگ سبز تیره، آجیل، شکلات و حتی چای پیدا میشه. حالا این اگزالات اگه با کلسیم ترکیب بشه، ممکنه تو کلیهها سنگ بسازه.
ولی نگران نباشید! کلسیم دشمنتون نیست. برعکس، کلسیم بهتون کمک میکنه تا اگزالات رو توی رودهها نگه داره و نذاره به کلیهها برسه. پس شیر، ماست و پنیر رو از غذاتون حذف نکنید. فقط سعی کنید اگزالات و کلسیم رو با هم بخورید تا بهتر جذب بشن.
اما یه چیز دیگه هم هست که باید حواستون بهش باشه: سدیم! سدیم زیادی باعث میشه کلسیم بیشتری از بدنتون دفع بشه و در نتیجه خطر سنگسازی بیشتر میشه. پس سعی کنید غذاهای شور و فرآوری شده رو کمتر بخورید و به جای اون، میوهها و سبزیجات تازه رو بیشتر مصرف کنید.
خلاصه اینکه برای جلوگیری از سنگ کلیه:
- کلسیم رو از غذاتون حذف نکنید.
- اگزالات و کلسیم رو با هم بخورید.
- سدیم رو کمتر مصرف کنید.
- آب زیاد بخورید.
سنگهای اسید اوریک: نوع دیگری از سنگهای شایع
گوشت قرمز، گوشتهای داخلی و صدف دریایی حاوی مقادیر زیادی از یک ترکیب شیمیایی طبیعی به نام پورین هستند. مصرف بالای پورین منجر به تولید بیشتر اسید اوریک و بار اسیدی بیشتر برای کلیهها برای دفع میشود. دفع اسید اوریک بالاتر منجر به ادرار اسیدیتر میشود. غلظت بالای اسید ادرار باعث میشود تشکیل سنگهای اسید اوریک آسانتر شود.
برای جلوگیری از سنگهای اسید اوریک، مصرف غذاهای پر پورین مانند گوشت قرمز، گوشتهای داخلی، آبجو/نوشیدنیهای الکلی، سسهای گوشتی، ساردین، آنچوی و صدف دریایی را کاهش دهید. یک برنامه غذایی سالم داشته باشید که بیشتر شامل سبزیجات و میوهها، غلات کامل و لبنیات کمچرب باشد. غذاها و نوشیدنیهای شیرین شده با شکر، بهویژه آنهایی که حاوی شربت ذرت با فروکتوز بالا هستند را محدود کنید. الکل را محدود کنید زیرا میتواند سطح اسید اوریک خون را افزایش دهد و از رژیمهای غذایی کوتاهمدت به همین دلیل خودداری کنید. کاهش پروتئینهای حیوانی و خوردن بیشتر میوهها و سبزیجات به کاهش اسیدیته ادرار کمک میکند و این ممکن است به کاهش احتمال تشکیل سنگ اسید اوریک کمک کند. (منبع)
سنگ کلیه اسید اوریک زبان ساده:
یه نوع سنگ کلیه داریم به اسم سنگ اسید اوریک. این سنگها بیشتر توی کسایی که زیاد گوشت قرمز، دل و جگر و ماهیهای کوچولو مثل ساردین میخورن، پیدا میشه. این غذاها یه چیزی توشون هست که بدنمون رو مجبور میکنه یه مادهی اسیدی به اسم اسید اوریک بسازه. حالا اگه کلیههامون نتونه این اسید رو خوب دفع کنه، این اسید میمونه و سنگ درست میکنه.
پس اگه میخوای از شر این سنگها راحت شی، باید کمتر گوشت قرمز و این جور غذاها بخوری و بیشتر میوه و سبزیجات بخوری. نوشابه و الکل هم خیلی بده، چون باعث میشه بدن اسید بیشتری تولید کنه. خلاصه اینکه، یه رژیم غذایی سالم و کم گوشت، بهترین راه برای پیشگیری از سنگ اسید اوریکه.
اگر ساکن تهران هستید با مراجعه به کلینیک پارسانا در شهران ( جنت آباد ) از خدمات طب سنتی ایرانی در تهران بهرهمند شوید. با روشی مطمئن و دقیق توسط متخصصان طب سنتی کلینیک ارزیابی شوید و بهترین نسخه درمان سنگ کلیه با طب سنتی را مختص با ویژگیهای منحصر به فرد بدن خودتان به دست بیاروید.
همین حالا با فرم زیر برای رزرو وقت اقدام کنید تا ما با شما تماس بگیریم